ORBANOV INTERVJU KOJI JE ZAPALIO SVET OD REČI DO REČI: Mađar bez DLAKE NA JEZIKU O GORUĆIM TEMAMA - ori se planeta!
Viktor Orban, Foto: Profimedia

ZADOVOLJAN JE ONIM ŠTO JE POSTIGAO

ORBANOV INTERVJU KOJI JE ZAPALIO SVET OD REČI DO REČI: Mađar bez DLAKE NA JEZIKU O GORUĆIM TEMAMA - ori se planeta!

Orban je gostovao u "Blikk talk-u!", u kojem je govorio i o atentatu na slovačkog premijera Roberta Fica, ratu u Ukrajini, evropskim izborima, ali se dotakao i tema domaće politike

Objavljeno: 18:35h

Premijer Mađarske Viktor Orban dao je ekskluzivni intervju za mađarski "Blik", otkrivši da i dalje traži stručno mišljenje Judit Varge, bivše ministarke pravde i da mu politička karijera Petera Mađara ne smeta, a istakao je i da je zadovoljan onim što je postigao u proteklih 26 godina.

Orban je gostovao u "Blikk talk-u!", u kojem je govorio i o atentatu na slovačkog premijera Roberta Fica, ratu u Ukrajini, evropskim izborima, ali se dotakao i tema domaće politike.

Pre nedelju dana bio je pokušaj atentata, a upucan je slovački premijer Robert Fico. Da li nosite pancir na javnim nastupima?

- Nikad ga nisam nosio, a ne nosim ga ni sada.

Ali narativ je da je premijer koji podržava mir bio meta atentatora koji je podržavao rat. Zar to ne znači da je ugrožen i mađarski premijer?

- Još ne znamo da li imamo posla sa usamljenim počiniocem. Znamo da je napadač vodio kampanju zajedno sa bivšim levičarskim predsedničkim kandidatom i bio je ratni pristalica, čija je glavna zamerka aktuelnom slovačkom premijeru bila nedostatak podrške ratu (u Ukrajini). Jasno je da je Ficova partija, Smer, sila koja podržava mir i brani tradicionalne vrednosti i nacionalni suverenitet. Nasuprot njima je progresivni, levičarski, međunarodni napadač koji podržava rat. Da li je delovao sam, još ne znamo; obaveštajni izveštaji koje sam video to nisu zaključili.

Viktor Orban
Viktor Orban foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Da li ste videli obaveštajne izveštaje?

- Postoji saradnja između obaveštajnih agencija. Dan počinjem – pored čitanja "Nemzeti sporta" u kolima – čitanjem dnevnih izveštaja u kancelariji, pri čemu su obaveštajni izveštaji najvažniji. Neke informacije se mogu dobiti samo putem obaveštajnih podataka, formirajući evropsku mrežu unutar NATO-a. Ne treba da kopamo po tome šta se desilo u Slovačkoj zbog međudržavnih veza.

Što se tiče obaveštajnih izveštaja, da li ste primili neke o ruskom hakerskom napadu na Ministarstvo spoljnih poslova?

- U današnjoj međunarodnoj politici, što je napredniji informaciono-komunikacioni sistem jedne zemlje, to više špijunaže prelazi u sajber prostor. Tradicionalno prikupljanje informacija i dalje postoji, ali većina posla sada uključuje elektronsko prikupljanje i analizu podataka. Svakodnevna je praksa da države pokušavaju da pristupe podacima jedne druge. Mađarska nije izuzetak, suočava se sa stalnim pokušajima iz svih pravaca. Ne pričamo o tome jer cilja na slabe tačke, a nije moj posao da ih otkrivam. Mi skrećemo pažnju i rešavamo ove stvari diskretno. Što se tiče lične bezbednosti, apsolutna bezbednost ne postoji. Političari moraju da komuniciraju sa građanima, a ne da žive izolovani od njih. Postoji rizik koji pokušavamo da minimiziramo, a centar za borbu protiv terorizma radi na tome, ali on se ne može potpuno eliminisati.

Fides je svoju izbornu kampanju usredsredio na mir. Ako pobedite, kako će se postići mir?

- U zapadnoj politici postoje evropska i američka arena. U Evropi se vodi borba između pristalica rata i pristalica mira, kao u Americi. U Evropi nam ne ide dobro; većina država članica EU podržava rat, dok je Mađarska nepokolebljivi zagovornik mira, a Slovačka je nedavno prešla na podršku miru nakon izbora. Evropski izbori će uticati na nacionalnu politiku, utičući na stavove vlade o ratu. Posle izbora, očekujem više pristalica mira u Evropskom parlamentu i Savetu. Rat eskalira, a sledeći nivo, koji uključuje tehnologiju koja doseže rusku teritoriju ili NATO trupe u Ukrajini, čak i bivši lideri koji podržavaju rat smatraju preteranim. Evropski i američki izbori će verovatno preći sa ratne podrške na mir.

Šta je sa mirovnim pregovorima? Zelenski i Putin neće sedeti za istim stolom.

- Razmislite ko će pregovarati. Ovo nije samo rat Rusije i Ukrajine; Zapad je iza Ukrajine. To je proksi rat, sa verovatno paralelnim pregovorima između Ukrajine i Rusije i SAD i Rusije. Ovo poslednje će se ticati evropske bezbednosti i može definisati narednih 20-30 godina.

Viktor Orban
Viktor Orban foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Na domaćem planu, vaše obraćanje o stanju nacije nazvalo je ostavku predsednice (Katalin) Novaka i ministarke (Judit) Varge "noćnom morom". Zašto?

- Iznenadna priroda toga. Na neke stvari možete da se pripremite, ali ovaj napad levičarskih partija na predsednicu Novak bio je neočekivan, a ja sam bio nemoćan da intervenišem. Predsedništvo je odvojeno od vlade i parlamenta, tako da se ne mešamo u predsednička pitanja. Predsednica Novak je donela odluku da podnese ostavku i mislim da je napravila pravi izbor. Mogao sam samo da posmatram; Vlada ne bi trebalo da utiče na ovaj proces.

I Judit Varga je podnela ostavku.

- To je više bio požrtvovan potez. Predsednica Novak je donela lošu odluku, preuzela odgovornost i podnela ostavku, zasluživši za to poštovanje. Malo ko bi u mađarskoj politici priznao takvu grešku. Vargin slučaj je drugačiji; sledila je dugogodišnju praksu potpisivanja odluka o predsedničkom pomilovanju, zbog čega nije trebalo da bude primorana da podnese ostavku. Njena situacija je bila nepravedna i žalim zbog toga.

Da li ste razgovarali sa njima od njihove ostavke?

- Da, jesam. Popio sam kafu sa Katalin nakon što se smirila situacija. Imamo lične odnose; mi smo prijatelji, ne samo kolege. Sa Judit, često tražim njeno mišljenje o stvarima. Ona je iskusna političarka sa evropskim uvidom i cenim njenu stručnost.

Što se tiče njenog bivšeg muža, Petra Mađara, da li vam smeta njegov politički angažman?

- Neću ga mnogo komentarisati. Jedva ga poznajem. Neobično je prisluškivati sopstvenu ženu i to politički iskoristiti, ali to je više nego što sam hteo da kažem. Imamo jaka lična osećanja prema Judit, i to što je vidimo kako pati utiče na sve nas.

Smeta li vam njegova politička inicijativa?

- Ne. Svaki građanin Mađarske ima pravo da se okuša u politici. Možda ima značajna uverenja. Ne treba suditi prerano. Smetalo bi mi da je ovo na našoj strani, ali nije; to je opoziciona stvar, odvojena od nas.

Peter Mađar i Judit Varga
Peter Mađar i Judit Vargafoto: EPA-EFE/Tamas Vasvari HUNGARY OUT

1998. godine, na dan izbora, rekli ste svojim saradnicima da Mađarsku čekaju lepe godine. Prošlo je dvadeset šest godina. Da li je ovo Mađarska koju ste zamislili?

- Ovako nešto, mada sam mislio da će biti jednostavnije. Nikada nisam u potpunosti zadovoljan; sve se moglo bolje uraditi. Ali gledajući naš put, mislim da se Mađarska tokom godina dobro snalazila uprkos preokretima. Na dobrom smo putu. Mađarska se pokazala snažnom, oporavila se nakon kovida i rata. Vidim obećavajuće godine. Naši planovi su dobri i napredujemo. Naredne dve do tri godine mogle bi da budu izuzetne u istoriji Mađarske. Imam plan i on će uspeti.

Bonus video:

07:46

ORBAN MOŽEDA ČEKA RUSKE TENKOVE NA GRANICI MAĐARSKE! Analitičar tvrdi: JEDNO bi mogli da iskoriste da dublje prodru na ZAPAD!

(Espreso/ Blic/ blikk.hu/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.